EVENEMENTEN - ZATERDAG 8 APRIL 2023
Sainte Marie Mineraal 2023
58e Mineral & Gem Leader in Frankrijk, Europees leider, in 's werelds top 2, Mineral & Gem is een van de belangrijkste bijeenkomsten in de wereld van directe of aanverwante sectoren die verband houden met mineralen. Tussen Hong Kong en Tucson, in een klein Gallisch dorpje in het oosten van Frankrijk, kan Mineral & Gem in ieder geval niet gebruikelijk zijn!
AARDRIJKSKUNDE EN MINERALEN - ZATERDAG 8 APRIL 2023
Mineralen uit Afghanistan
Afghanistan is een land dat rijk is aan mineralen en gesteenten, met een grote verscheidenheid aan mineralen en gesteenten die in verschillende regio's van het land worden gevonden. Gesteenten en mineralen spelen een belangrijke rol in de Afghaanse economie en worden over de hele wereld geëxporteerd.
Blog Geschiedenis en mineralen De Cullinan-diamant

De Cullinan-diamant

GEPUBLICEERD OP ZATERDAG 1 APRIL 2023
De Cullinan-diamant nophoto

De ontdekking van de Cullinan-diamant

De Cullinan-diamant werd in 1905 ontdekt in de Premier Mine in Pretoria, Zuid-Afrika. De Premier Mine was een van de grootste diamantmijnen ter wereld en produceerde decennialang edelstenen van de hoogste kwaliteit.

De diamant werd ontdekt door Frederick Wells, de opzichter van de Premier-mijn, terwijl hij toezicht hield op de werking van de mijn. Eerst dacht Wells dat hij een stuk glas had ontdekt, maar besefte al snel dat hij iets veel waardevollers had gevonden.

De Cullinan werd naar Londen getransporteerd om te worden aangeboden aan koning Edward VII. De koning besloot toen om het aan de Britse kroon te schenken.

Het snijden van de Cullinan-diamant

Het slijpen van de diamant werd toevertrouwd aan het beroemde bedrijf van diamantslijpers Asscher uit Londen. Joseph Asscher en zijn broer Abraham werkten bijna acht maanden aan het hakken en hakken van de ruwe steen.

Het slijpproces van de Cullinan-diamant was riskant en complex, omdat elke fout de edelsteen kon doen versplinteren. Uiteindelijk werd de steen gesplitst in negen kleinere stenen en ongeveer 100 fragmenten.

De geslepen stenen werden vervolgens genoemd naar hun grootte en vorm. De grootste steen, die meer dan 500 karaat woog, werd de Cullinan I of de Grote Ster van Afrika genoemd. Het is de grootste gehouwen steen ter wereld. De op één na grootste steen, met een gewicht van ongeveer 317 karaat, is de Cullinan II of de tweede ster van Afrika genoemd. Deze steen is ook een van de grootste geslepen stenen ter wereld.

De Cullinan-diamant vandaag

De Cullinan-diamant is nu een pronkstuk van de Britse kroon en is te zien in de Tower of London. De andere geslepen stenen van de Cullinan Diamond zijn ook te zien, waarvan een aantal zich in de privécollectie van de koningin bevindt.

Behalve dat het een van de meest waardevolle edelstenen ter wereld is, heeft de Cullinan Diamond ook een fascinerende geschiedenis. Het proces van het hakken van de ruwe steen werd op de voet gevolgd door media over de hele wereld, en de ontdekking van de diamant werd destijds gezien als een symbool van de rijkdom en macht van het Britse rijk.

Uiteindelijk blijft de Cullinan Diamond een symbool van schoonheid, rijkdom en macht. Door zijn grootte en zuiverheid is het een van de meest spectaculaire en waardevolle edelstenen die ooit zijn ontdekt.