EVENEMENTEN - ZATERDAG 8 APRIL 2023
Sainte Marie Mineraal 2023
58e Mineral & Gem Leader in Frankrijk, Europees leider, in 's werelds top 2, Mineral & Gem is een van de belangrijkste bijeenkomsten in de wereld van directe of aanverwante sectoren die verband houden met mineralen. Tussen Hong Kong en Tucson, in een klein Gallisch dorpje in het oosten van Frankrijk, kan Mineral & Gem in ieder geval niet gebruikelijk zijn!
AARDRIJKSKUNDE EN MINERALEN - ZATERDAG 8 APRIL 2023
Mineralen uit Afghanistan
Afghanistan is een land dat rijk is aan mineralen en gesteenten, met een grote verscheidenheid aan mineralen en gesteenten die in verschillende regio's van het land worden gevonden. Gesteenten en mineralen spelen een belangrijke rol in de Afghaanse economie en worden over de hele wereld geëxporteerd.
Blog Aardrijkskunde en mineralen Mineralen uit Afghanistan

Mineralen uit Afghanistan

GEPUBLICEERD OP ZATERDAG 8 APRIL 2023
Pierre de décoration en Lapis-lazuli
Mineralen uit Afghanistan lapis lazuli 094

De geologie van Afghanistan is complex, met veel actieve tektonische zones en rotsen die sterk variëren in leeftijd en type. De oudste rotsen in Afghanistan zijn de gneis en leisteen die gevonden worden in de Pamir-regio in het noordoosten van het land. De jongste rotsen zijn de sedimentaire en vulkanische formaties in het Hindu Kush-bekken in het noordwesten van het land.

Afghanistan is ook rijk aan metallische mineralen zoals goud, zilver, koper, ijzer, lood, zink en tin. Niet-metaalhoudende mineralen omvatten fluoriet, zwavel, zout, talk, mica, marmer en lapis lazuli.

Lapis lazuli is een helderblauw mineraal dat wordt gewonnen in de provincie Badakhshan in het noordoosten van Afghanistan. Lapis lazuli is al sinds de oudheid bekend en wordt gebruikt bij de vervaardiging van sieraden en kunstvoorwerpen. De oude Egyptenaren gebruikten het om amuletten en scarabeeën te maken, terwijl de Grieken en Romeinen het gebruikten om sieraden te maken.

Marmer is een ander belangrijk mineraal in Afghanistan. Marmer uit de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Afghaans marmer wordt gebruikt bij de constructie van gebouwen en monumenten, maar ook bij beeldhouwkunst.

Koper is ook een belangrijke hulpbron in Afghanistan. Koperafzettingen worden gevonden in de provincie Logar in het oosten van Afghanistan en worden al duizenden jaren gedolven. Koper wordt gebruikt bij de vervaardiging van elektrische draden, leidingen en andere producten.

Afghanistan staat ook bekend om zijn afzettingen van edelstenen zoals smaragd, robijn en saffier. Afzettingen van smaragd worden gevonden in de provincie Panjshir in het noordoosten van Afghanistan, terwijl afzettingen van robijn en saffier worden gevonden in de provincie Badakhshan.

Steenkool is een andere belangrijke hulpbron in Afghanistan. Steenkoolafzettingen worden gevonden in de provincie Samangan in het noorden van Afghanistan en worden gebruikt voor energieopwekking en in de cementindustrie.

Kortom, Afghanistan is een land dat rijk is aan minerale hulpbronnen en gesteenten. Mineralen en gesteenten zijn belangrijk voor de Afghaanse economie en worden over de hele wereld geëxporteerd.